Aikido is een krijgskunst waarbij respect voor de tegenstander, samen geweldloos trainen, controle van lichaam en geest en bovenal plezier de belangrijkste componenten vormen.

Het is ontstaan in Japan aan het begin van de vorige eeuw en werd ontwikkeld door Morihei Ueshiba. Hij liet zich inspireren door de zwaardgevechten van de Japanse strijders, de Samoerai, en baseerde hier de aikidotechnieken op.

Aangezien de technieken gebaseerd zijn op de zwaardgevechten van de Samoerai, wordt er ook getraind met een zwaard (boken), stok (jo) en mes (tanto).

Door het trainen met wapens leren we over de oorsprong van de technieken die komen van de samoerai zwaardgevechten.

De energie/aanval van de tegenstander wordt gebruikt om deze in een vloeiende beweging af te weren. Een belangrijk element hierbij is dat er geen kracht wordt gebruikt. Aikido is een zeer sierlijke bewegingsvorm. Het unieke van Aikido is dat je mét elkaar traint en niet tegen elkaar. Het is de bedoeling dat je van elkaar leert en elkaar helpt bij het trainen van de technieken, ieder op zijn eigen niveau. Deze manier van trainen maakt Aikido geschikt voor iedereen: jong en oud, gevorderden en beginners, mannen en vrouwen.

Aikido kent boeiende geweldloze vormen wat als resultaat geeft dat er weinig tot geen blessures uit voortkomen. De pols-, elleboog- en schouderklemmen die in de veelal ongewapende technieken voorkomen hebben als doel een tegenstander te controleren of een aanval te neutraliseren.

De vorm van aikido die wij beoefenen; Aikikai Aikido, kent geen competitie elementen. Er vinden dus geen wedstrijden plaats. Er is wel voor iedereen de mogelijkheid tot volgen van lessen van buitenlandse zeer ervaren leraren.

Deze leraren bezoeken Nederland enkele malen per jaar en geven zogenaamde `stages` waaraan verschillende Aikidoscholen mogen deelnemen. Elke leraar heeft na vele jaren trainen een eigen stijl opgebouwd waarvan we veel kunnen leren. Tevens wordt er getracht enkele malen per jaar bij andere dojo’s trainingen te volgen om de relatie tussen de dojo’s onderling in stand te houden.