Gradueren
Net als bij elke andere Budosport kent ook Aikido examens en graden. Echter wordt er in tegenstelling tot andere Budosporten niet gewerkt met gekleurde banden. In het Aikikai Aikido is het gebruikelijk een witte band te dragen totdat het niveau van de zwarte band is behaald. Wanneer men met Aikido start heeft men “Mu Kyu” als graad, dat vertaald “geen graad” betekent. De examens die volgen geven de Aikidoka 6e-, 5e, 4e t/m 1e Kyu.

Na de 1e Kyu volgt na minstens twee jaar het examen voor de zwarte band dat gelijk staat een de 1e Dan. Vanaf de eerste Dan volgen examens voor 2e-, 3e Dan enz. Gebruikelijk is dat de jaren tussen twee Dan graden de Dan graad + een jaar is. Tussen de eerste Dan en de tweede Dan zit dus drie jaar.

Examens
De examens worden zoveel mogelijk centraal, tezamen met bevriende Yuwakai dojo’s, afgenomen. Leerlingen krijgen zo de bevestiging dat ze een onderdeel zijn van een groter geheel maar trainen met andere Aikidoka’s is tevens erg leerzaam.

Examens voor Dan-graden worden jaarlijks afgenomen op een zogeheten zomerschool. Dit is een jaarlijks georganiseerd, enkele dagen durende, stage waar Aikidoka’s kunnen trainen onder leiding van hoog gegradueerde leraren. Tevens is er een buitenlandse leraar te gast die ons laat kennismaken met zijn manier van Aikido.