De oorsprong ligt zoals bekend in Japan waar (dojo-) etiquette hoog in het vaandel staan. Bij onze vereniging trainen we met respect voor deze etiquette maar er wordt tevens getracht deze gepast in onze “westerse” manier van trainen te implementeren. Zo werden er oorspronkelijk, zonder uitleg van een leraar, de technieken gekopieerd door zijn leerlingen. Vragen werden er niet gesteld. Tegenwoordig, en zeker in het westen, wordt er wel uitleg gegeven waar het in een techniek om draait.

Het begin van de les staat in het teken van de warming up. Hierbij worden rustige rek- en strekoefeningen afgewisseld met bewust leren te ontspannen en richten het synchroniseren van de ademhaling met beweging. Na dw warming up worden doorgaans tai sabaki’s (het leren bewegen/verplaatsen) en rol oefeningen geoefend.

Na deze start worden de technieken getraind. De meeste technieken worden met een medeleerling getraind waarbij het pakken van de pols(-en) een aanval gesimuleerd. Door het vastgepakt worden is door diegene die de techniek oefent goed te voelen waar zijn trainingspartner sterk of juist zwak is. Het doel van de Aikido technieken is de tegenstander op een dusdanige manier te bewegen zodat hij geen weerstand of kracht voelt.

Wapens

Naast het trainen van techniek door vastgepakt te worden, worden de technieken ook getraind op een aanval met een wapen. Het trainen met wapens heeft 2 belangrijke doelen: men traint de technieken op een realistischer aanval en wapens leren ons de inhoud van de technieken te ervaren zoals die bij het trainen door vastpakken ook aanwezig dient te zijn.

De wapen die bij Aikido gebruikt worden zijn:
-Jo : 128cm lange houten stok.
-Boken : stokhouten oefenzwaard welke de gelijkenissen van een samoerai zwaard heeft.
– Tanto : houten mes.

Contributie

Als lid van Aikido Soest betaalt men contributie aan Van Diermen Sport. Deze is vastgesteld op € 29,- per 4 weken. Men heeft de vrije keuze om hiervoor 1x of 2x per week te komen trainen. Een introductieles wordt uiteraard gratis gegeven.

Contributie Yuwakai

Als lid van Aikido Soest is men automatisch lid van Yuwakai zoals beschreven op de welkomstpagina. De contributiegelden die hiermee gemoeid zijn bedragen € 30,- per jaar. Middels deze lidmaatschap worden de geëxamineerde graden van de Aikidoka tot aan de Hombu Dojo in Japan erkend, er worden speciale examentrainingen georganiseerd en men komt in het bezit van een persoonlijk paspoort waarin de graden worden geregistreerd.

Lestijden

De lessen zijn toegespitst op personen vanaf 16 jaar en ouder.

maandag avond: 19:00 – 20:00
woensdag avond: 19:00 – 20:00